Growth and development of young bulls obtained by different breeding methods
https://doi.org/10.26898/0370-8799-2022-4-10
Abstract
Scientific and economic experiments were conducted on young cattle in the production conditions of the Magadan region in accordance with the 2020, 2021research plan. Growth and development of young bulls obtained by different methods of breeding were analyzed. Three groups of steers of different genotypes were formed for the experiment. The first group consisted of the third generation (F3) Hereford bulls obtained as a result of the accumulation cross breeding of the Holstein breed by the Hereford breed, the second group consisted of half-blood crossbreeds of Hereford and Aberdeen-Angus crosses obtained as a result of commercial cross breeding of Aberdeen-Angus heifers with Hereford bulls, the third group - purebred Holstein bulls. Throughout the entire rearing period studied (from birth to 17 months of age) the animals were under the same feeding and keeping conditions. The analysis of the obtained data shows that crossbred young bulls obtained as a result of the accumulation cross breeding of the Hereford Holstein breed (F3) and industrial cross breeding of the Hereford and Aberdeen-Angus breeds had an advantage over their counterparts of the Holstein breed throughout the whole period of cultivation in live weight, average daily and absolute gain. The best in these indicators were the young bulls of the third generation Hereford breed. At the age of 17 months, they were heavier than half-blood young bulls by 2.9% and heavier than purebred Holstein bulls by 12.5 %. Crossbreeds of both groups had pronounced meat shapes, deep and wide chest, well developed musculature of hips, back and loin. The relative growth rate of cross-bred young bulls from birth to 17 months of age was 3.5-4.1% higher than that of Holstein bulls.
About the Authors
A. S. LykovRussian Federation
Aleksandr S. Lykov, Senior Researcher
685000
17, Proletarskaya St.
Magadan
I. Yu. Kuzmina
Russian Federation
Irina Yu. Kuzmina, Senior Researcher
Magadan
References
1. Лыков А. С. Мясное скотоводство Магаданской области и перспективы его развития / А. С. Лыков // Вестник Дальневосточного отделения наук Российской академии наук. – 2019. – № 3. – С. 123–126. DOI: 10.25808/08697698.2019.205.3.021.
2. Зеленов Г. Н. Проявление мясной продуктивности и пищевые достоинства говядины у скота различных генотипов / Г. Н. Зеленов // Зоотехния. – 2014. – № 8. – С. 20–21.
3. Левахин В. И. Адаптационные способности и продуктивность чистопородных и помесных бычков при различных технологиях выращивания / В. И. Левахин, Б. А. Саркенов, М. М. Поберухин // Молочное и мясное скотоводство. – 2015. – № 4. – С. 5–8.
4. Горлов И. Ф. Особенности роста, развития мясной продуктивности бычков казахской белоголовой породы разных генотипов / И. Ф. Горлов [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. – 2016. – № 3. – С. 10–13.
5. Смирнова М. Ф. Сравнительная характеристика мясной продуктивности чистопородного и помесного скота / М. Ф. Смирнова, С. Л. Сафронов, А. М. Сулоев // Вестник агропромышленного комплекса Верхневолжья. – 2016. – № 3 (34). – С. 40–45.
6. Сударев Н. П. Сравнительная оценка продуктивности бычков разных генотипов / Н. П. Сударев, Т. Н. Щукина // Молочное и мясное скотоводство. – 2016. – № 5. – С. 23–27.
7. Гудыменко В. В. Эффективность откорма чистопородных и помесных бычков / В. В. Гудыменко // Зоотехния. – 2014. – № 3. – С. 18–21.
8. Голубева А. В. Повышение мясной продуктивности скота казахской белоголовой породы при скрещивании с герефордами / А. В. Голубева, Н. П. Сударев, Т. Н. Щукина // Молочное и мясное скотоводство. – 2015. – № 2. – С. 16–18.
9. Каюмов Ф. Г. Некоторые аспекты племенной работы по совершенствованию герефордской и казахской белоголовой пород / Ф. Г. Каюмов // Зоотехния. – 2013. – № 10. – С. 2–4.
10. Литовченко В. Г. Потенциал весового и линейного роста телок герефордской породы разных генотипических групп / В. Г. Литовченко [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. – 2015. – № 2. – С. 18–20.
11. Смирнова М. Ф. Особенности роста и развития молодняка герефордской породы в разных регионах России / М. Ф. Смирнова [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. – 2015. – № 8. – С. 23–26.
12. Басонов О. А. Мясная продуктивность и биологические особенности чистопородных и помесных бычков герефордской породы / О. А. Басонов, А. А. Асадчий // Зоотехния. – 2020. – № 10. – С. 20–24. URL: https://www.elibrary.ru/item.asp?id=44130916.
13. Дюльдина А. В. Мясная продуктивность бычков абердин-ангусской породы различного происхождения / А. В. Дюльдина // Молочное и мясное скотоводство. – 2016. – № 8. – С. 31–33.
14. Шаркаев Г. А. Результаты использования импортного крупного рогатого скота мясного направления продуктивности в Российской Федерации / Г. А. Шаркаев // Молочное и мясное скотоводство. – 2016. – № 1. – C. 11–13.
15. Габайдулин Н. Продуктивные качества чистопородных и помесных бычков / Н. Габайдулин, Х. Тагиров, Р. Исхаков // Молочное и мясное скотоводство. – 2011. – Спецвыпуск. – С. 25–26.
16. Лыков А. С. Резервы производства говядины в Магаданской области / А. С. Лыков // Теоретические и прикладные проблемы агропромышленного комплекса. – 2019. – № 3. – С. 61–64. DOI: 10.32935/2221-7312-2019-41-3-61-64.
17. Лыков А. С. Использование герефордов для межпородного скрещивания в условиях Колымы / А. С. Лыков, И. Ю. Кузьмина // Теоретические и прикладные проблемы агропромышленного комплекса. – 2019. – № 3. – С. 49–51. DOI: 10.32935/2221-7312-2019-41-3-49-51.
18. Перенести в английский вариант
19. Lykov A. S. Beef cattle farming in the Magadan region and prospects for its development. Vestnik Dal'nevostochnogo otdeleniya nauk Rossiiskoi akademii nauk. = Vestnik of Far Eastern Branch of Russian Academy of Sciences, 2019, no. 3, pp. 123–126. (In Russian). DOI: 10.25808/08697698.2019.205.3.021.
20. Zelenov G. N. Meat productivity and nutritious qualities of beef from different genotype cattle. Zootekhniya = Zootechniya, 2014, no. 8, pp. 20–21. (In Russian).
21. Levakhin V. I., Sarkenov B. A., Poberukhin M. M. Genotype, adaptation and productivity of purebred and crossbred young cattle with different growing technologies. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2015, no. 4, pp. 5–8. (In Russian).
22. Gorlov I. F., Slozhenkina M. I., Randelin A. V., Shakhbazova O. P., Gubareva V. V., Doroshenko V. B. Growth, development of beef production Kazakh white-headed bulls of different genotypes. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2016, no. 3. pp. 10–13. (In Russian).
23. Smirnova M. F., Safronov S. L., Suloev A. M. The comparative characteristics of meat efficiency of thoroughbred and crossbred cattle. Vestnik agropromyshlennogo kompleksa Verkhnevolzh'ya = Herald of Agroindustrial complex of Upper Volga region, 2016, no. 3 (34), pp. 40–45. (In Russian).
24. Sudarev N. P., Shchukina T. N. Comparative evaluation of performance of steers with different genotypes. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2016, no. 5, pp. 23–27. (In Russian).
25. Gudymenko V. V. The efficiency of the fattening of thoroughbred and crossbred bulls. Zootekhniya = Zootechniya, 2014, no. 3. pp. 18–21. (In Russian).
26. Golubeva A. V., Sudarev N. P., Shchukina T. N. The increase in meat livestock productivity of Kazakh white-headed breed crosses with Hereford. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2015, no. 2, pp. 16–18. (In Russian).
27. Kayumov F. G. Some aspects of selection on perfection the Hereford and Kazakh white-headed breeds. Zootekhniya = Zootechniya, 2013, no. 10. pp. 2–4. (In Russian).
28. Litovchenko V. G., Tyulebaev S. D., Gerasimov N. P., Kadysheva M. D. Weight and linear growth potential of Hereford heifers of different genetic groups. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2015, no. 2, pp.18–20. (In Russian).
29. Smirnova M. F., Safronov S. L., Suloev A. M., Fomina N. V. Characteristics of growth and development of young growth of Hereford breed in different regions of Russia. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2015, no. 8. pp. 23–26. (In Russian).
30. Basonov O. A., Asadchiy A. A. Meat productivity and biological characteristics of purebred and crossbred youngsters of Hereford breed. Zootekhniya = Zootechniya. 2020, no. 10, pp. 20–24. (In Russian). URL: https://www.elibrary.ru/item.asp?id=44130916..
31. Dyul'dina A. V. Meat productivity of steers Aberdeen-Angus breed of different origin. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2016, no. 8, pp. 31–33. (In Russian).
32. Sharkaev G. A. The results of the use of imported cattle beef productivity in the Russian Federation. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2016, no. 1. P. 11–13. (In Russian).
33. Gabaidulin N., Tagirov Kh., Iskhakov R. Productive qualities of thoroughbred and hybrid bulls. Molochnoe i myasnoe skotovodstvo = Dairy and beef cattle farming, 2011, Special issue, pp. 25–26. (In Russian).
34. Lykov A. S. Reserves of beef production in the Magadan region. Teoreticheskie i prikladnye problemy agropromyshlennogo kompleksa = Theoretical and Applied Problems of Agroindustry, 2019, no. 3, pp. 61–64. (In Russian). DOI: 10.32935/2221-7312-2019-41-3-61-64.
35. Lykov A. S., Kuzmina I. Yu. Hereford bulls for cross breeding in Kolyma. Teoreticheskie i prikladnye problemy agropromyshlennogo kompleksa = Theoretical and Applied Problems of Agro-industry, no. 3, pp. 49–51. (In Russian). DOI: 10.32935/2221-7312-2019-41-3-49-51.
Review
For citations:
Lykov A.S., Kuzmina I.Yu. Growth and development of young bulls obtained by different breeding methods. Siberian Herald of Agricultural Science. 2022;52(4):90-96. (In Russ.) https://doi.org/10.26898/0370-8799-2022-4-10