Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

POSSIBILITIES OF GROWING BREWER’S BARLEY VARIETIES IN TYUMEN REGION

Abstract

Results are given from experiments conducted in 2005-2006 to study the effect of different backgrounds of mineral fertilizers on yields and quality of brewer’s barley varieties in the Northern Trans-Ural. The most high-producing varieties were revealed to be Acha and Danuta with 39.1 to 48.7 centner per ha. The average yield for the period of study made up 43.3 centner per ha against the background of N60P60K60, 42.0 with N60P60, 41.9 with N60, and 41.5 centner per ha with N60K60. The maximum values of such a quality indicator as thousand-kernel weight were shown by Sonet and Danuta varieties (47.8-53.8 g). It was established that chaff in all the varieties studied made up from 7.37 to 9.2 % with the State’s Standard value of not more than 9 %, and grain-unit from 625 to 685 g/l with the State’s Standard value beginning from 610 g/l. The best plump condition of kernel was in Sonet and Danuta varieties (88.3-91.2 %) that corresponded to the class I. The highest protein content was in Annabel (9.57-10.54 %) and Acha (9.67-11.49 %) varieties. The maximum extract content was in Sonet, Annabel, and Danuta (79.3-81.6 %). As for a number of characters were distinguished the varieties Acha, Danuta, Annabel, and Sonet. The grain of these varieties corresponds to the requirements of State’s Standard, and can be proposed as raw material for brewing.

About the Authors

M. M. Kalincheva
Research Institute of Agriculture for Northern Trans-Ural
Russian Federation


N. A. Feoktistova
Research Institute of Agriculture for Northern Trans-Ural
Russian Federation


References

1. Гамзиков Г.П. Агрохимические свойства почв и приемы их регулирования. - Новосибирск, 2009. - С. 27-32.

2. Итоги испытания сортов сельскохозяйственных культур на госсортоучастках Тюменской области. - Тюмень, 2004. - 108 с.

3. Каретин Л.Н. Почвы Тюменской области. - Новосибирск: Наука, 1990. - 4 с.

4. Алексеев Ю.В. Качество растениеводческой продукции. - Л.: Колос, 1978. - 54 с.

5. Беркутова Н.С. Методы оценки и формирование качества зерна. - М.: Росагропромиздат, 1991. - 206 с.

6. Шильдбах Р. Нераскрытый потенциал. Производство пивоваренного ячменя // Новое сел. хоз-во. - 2003. - № 4. - С. 40-41.

7. Чепелев В.П. Влияние сорта, удобрений и предшественников на продуктивность и качество зерна ячменя // Труды УралНИИСХ. - 2003. - С. 248-253.

8. Калинчева М.М. Производство пивоваренного ячменя в условиях Северной лесостепи Тюменской области. - Тюмень: Вектор Бук, 2007. - 4 с.

9. Мальцев В.Ф. Ячмень в Северном Зауралье. - Свердловск: кн. изд-во Средне-Урал., 1978. - 93 с.

10. Перфильев Н.В. Адаптивно-ландшафтные ресурсосберегающие технологии возделывания зерновых культур в Тюменской области. - Тюмень: Вектор Бук, 2006. - 6 с.

11. Пивоваренный ячмень в Западной Сибири: метод. реком. - Новосибирск, 2000. - 48 с.

12. Стишенко О. В. Оптимизация минерального питания пивоваренного ячменя на черноземных почвах Западной Сибири. - Омск, 2002. - 17 с.

13. Тюменская область в цифрах. - Тюмень, 1990-1991. -5 с.

14. Ячмень на пиво: критерии качества // Новое сел. хоз-во. - 2003. - № 4. - С. 42-43.


Review

For citations:


Kalincheva M.M., Feoktistova N.A. POSSIBILITIES OF GROWING BREWER’S BARLEY VARIETIES IN TYUMEN REGION. Siberian Herald of Agricultural Science. 2014;(6):36-42. (In Russ.)

Views: 242


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)