Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

INFLUENCE OF DIFFERENT DIETS ON THE ACTION OF LACTIC ACID SUPPLEMENT IN RAISING BROILER CHICKENS

Abstract

The effect of 0.3% lactic acid supplement on the growth and safety of broiler chickens was evaluated depending on the diet pattern used. It has been found that the effectiveness of the action of this probiotic is influenced by the volumes of feeds of animal origin and vegetable oil. It has been revealed that the action of lactic acid supplement against the background of high-protein diet results in decreasing production performance of birds. As compared with the control group of animals not fed with animal feeds, the average live weight of experimental broiler chickens at the end of the experiment was lower by 183.1 g. In the absence of feeds of animal origin and the lesser content of vegetable oil, there was observed the higher average live weight of young birds as compared with the broilers raised on high-protein diets. It is supposed that as a result of balancing a high-protein diet by adding vegetable oil, a share of linolenic acid increases. Considering that probiotics also produce fatty acids in the organism, it can be supposed that the total effect of fatty acids sets conditions for such an environment in the gastrointestinal tract of birds, which inhibits the enzymatic processes.

About the Authors

I. YU. Klemeshova
Novosibirsk State Agrarian University
Russian Federation


Z. N. Alexeyeva
Novosibirsk State Agrarian University
Russian Federation


V. A. Reymer
Novosibirsk State Agrarian University
Russian Federation


A. YU. Gavrilenko
Novosibirsk State Agrarian University
Russian Federation


E. V. Shmakova
Novosibirsk State Agrarian University
Russian Federation


V. P. Chebakov
JSC “Berdsk Poultry Factory”
Russian Federation


A. N. Shvydkov
JSC “Berdsk Poultry Factory”
Russian Federation


References

1. Квасников Е.И., Нестеренко О.А. Молочнокислые бактерии и пути их использования. - М.: Наука, 1975. - 388 с.

2. Литвина Л.А., Коростель В.М., Ковязина Н.А. Результаты применения пробиотика в животноводстве // Животноводство Западной Сибири и Зауралья: проблемы и решения. - Омск, 2001. - С. 264.

3. Токарев В.С., Литвина Л.А. Изучение действия препарата бифидобактерий при выращивании телят // Тр. НГАУ. - Новосибирск, 2003. - Т. 183, вып. 1. - С. 254-258.

4. Литвина Л.А., Коростель В.М. Получение продукции с использованием экологичных технологий // Сборник докладов Сибирской межрегиональной научно-практической конференции. - Новосибирск, 2008. - С. 137-140.

5. Темираев Р., Гаппоева В., Гагкоева Н. Пробиотики и ферментные препараты в рационах цыплят // Птицеводство. - 2009. - № 4. - С. 20-23.

6. Булатов А., Юдина Н. Препарат Бацелл в рационах для гусят // Птицеводство. - 2009. - № 4. - С. 26.

7. Использование пробиотиков, пребиотиков и симбиотиков в птицеводстве: метод. рекоменд. / под ред. В.И. Фисинина. - Сергиев Посад, ВНИТИП, 2008. - 42 с.

8. Тараканов Б.В. Механизмы действия пробиотиков на микрофлору пищеварительного тракта и организм животных // Ветеринария. - 2000. - № 1. - С. 47-54.

9. Литвина Л.А. Микроценоз кишечника и его роль в поддержании гомеостаза // Проблемы сельскохозяйственной экологии: докл. науч.-практ. конф. - Новосибирск, 2000. - С. 51.

10. Алексеева З., Реймер В., Клемешова И. Замена зерна активированным кормом // Животноводство России. - 2008. - № 10. - С. 35-36.

11. Алексеева З., Реймер В., Клемешова И. Эффективность использования в птицеводстве активированных кормов // Междунар. с.-х. журн. - 2007. - № 5. - С. 51-52.

12. Алексеева З.Н., Реймер В.А., Клемешова И.Ю. Активированные корма из отходов зернового производства // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2007. - № 10. - С. 50-55.

13. Гавриленко А.Ю., Клемешова И.Ю., Реймер В.А., Алексеева З.Н. Синергический эффект активирования корма и МКД при выращивании цыплят-бройлеров // Вестн. НГАУ. - 2014. - Т. 2, № 31.- С. 66-69.

14. Матяев В.И., Матюшкин В.Г. Зависимость яичной продуктивности кур-несушек кросса «Родонит» от уровня жира и соотношения жирных кислот в рационе // Достижения в современном птицеводстве: исследования и инновации: материалы конф. - Сергиев Посад, 2009. - С. 124-125.

15. Матяев В.И., Матюшкин В.Г. Влияние уровня жира и соотношения ненасыщенных и насыщенных жирных кислот в рационе на интенсивность роста кур-несушек // Достижения в современном птицеводстве: исследования и инновации: материалы конф. - Сергиев Посад, 2009. - С. 126-127.


Review

For citations:


Klemeshova I.Yu., Alexeyeva Z.N., Reymer V.A., Gavrilenko A.Yu., Shmakova E.V., Chebakov V.P., Shvydkov A.N. INFLUENCE OF DIFFERENT DIETS ON THE ACTION OF LACTIC ACID SUPPLEMENT IN RAISING BROILER CHICKENS. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(2):85-89. (In Russ.)

Views: 149


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)