Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

MICROELEMENT STRUCTURE OF MEAT IN FOALS OF YAKUT BREED OF THE NATIVE TYPE, OF PRILENSKAYA AND MEGEZHEKSKAYA BREEDS IN YAKUTIA

Abstract

Results are given from investigations into the microelement structure of meat in foals reared under different natural-climatic conditions of Yakutia. It is shown that the microelement structure of meat is dependent on a breed and a zone of horse rearing. Under conditions of excess moistening, the fodder plants of alaas meadows in Central Yakutia accumulate the maximum amount of mineral substances that is a cause of their high contents in meat of foals of Yakut breed of the native type. The meat of foals of the native type was revealed to have the significant advantage over that of the young stock of Prilenskaya and Megezhekskaya breeds because of high contents of iron, manganese, copper, zinc, iodine, fluorine, and selenium. The natural-climatic conditions, where horses of Prilenskaya and Megezhekskaya breeds are reared, somewhat differ from those of Central Yakutia. Abundant all-year-round precipitation and early frosts result in reducing nutritive and biological value of green plants on small-valley meadows. The contents of toxic elements (lead, cadmium, mercury) in the meat of foals of the breeds studied were within the limits of permissible concentrations.

About the Authors

S. M. Mironov
Yakutsk Research Institute of Agriculture
Russian Federation


U. V. Khompodoyeva
Yakutsk Research Institute of Agriculture
Russian Federation


R. V. Ivanov
Yakutsk Research Institute of Agriculture
Russian Federation


A. N. Ilyin
Yakutsk Research Institute of Agriculture
Russian Federation


References

1. Георгиевский В.И., Анненков Б.П., Самохин В.Т. Минеральное питание животных. - М.: Колос, 1979. - 470 с.

2. Мартынов А.А. Об экологической оценке качества жеребятины // Интеллектуальный потенциал молодежи - селу XXI века: материалы 3-й науч.-практ. конф. молодых исследователей. - Якутск, 2002. - С. 241-242. Микроэлементый состав мяса жеребят якутской породы коренного типа, приленской и мегежекской пород

3. Абрамов А.Ф. Мясная продуктивность и качество мяса пород лашадей, разводимых в Якутии. - Якутск: Якут. кн. изд-во, 2013. - 83 с.

4. Абрамов А.Ф., Андросов Н.Е., Барашкова Н.В. Состав и питательность кормов Якутии: справочник. - Новосибирск, 1993. - 130 с.

5. Абрамов А.Ф. Эколого-биохимические основы производства кормов и рациональное использование пастбищ в Якутии. - Новосибирск, 2000 - 208 с.

6. Абрамов А.Ф. Нормы потребления якутских лошадей в энергии, переваримом протеине, макро- и микроэлементах // Развитие коневодства в Якутии: сб. науч. тр. - Новосибирск, 1975. - С. 26-34.

7. Потапов В.Я. Углеводы и лигнин в кормовых травах Якутии. - М., 1967. - 174 с.

8. Егоров А.Д., Потапов В.Я., Романов П.А. Зонально-биохимические особенности кормовых растений Якутии и некоторые проблемы развития животноводства. - Якутск: Якут. кн. изд-во, 1962. - 51 с.

9. Боган В.И., Ребезов М.Б., Гайсина А.Р., Максимюк Н.Н., Асенова Б.К. Совершенствование методов контроля качества продовольственного сырья и пищевой продукции // Молодой ученый. - 2013. - № 10. - С. 101-105.


Review

For citations:


Mironov S.M., Khompodoyeva U.V., Ivanov R.V., Ilyin A.N. MICROELEMENT STRUCTURE OF MEAT IN FOALS OF YAKUT BREED OF THE NATIVE TYPE, OF PRILENSKAYA AND MEGEZHEKSKAYA BREEDS IN YAKUTIA. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(3):65-69. (In Russ.)

Views: 253


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)