Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

Agrobiological value of Omskiy Golozerny 1 and Omskiy Golozerny 2 cultivars of spring barley

Abstract

Results are given from researches into the development of mid-season hulless barley varieties resistant to lodging, diseases and drought, with high and stable yields and good technological qualities of grain. The experimental work was carried out in 1977-2014 in Omsk Region. There were developed two cultivars, Omskiy Golozerny 1 and Omskiy Golozerny 2, and promising breeding material. The characteristic of economic and biological characters and traits of the recognized hulless cultivars is given. There were considered the issues of improved evaluation of Omskiy Golozerny 1 and Omskiy Golozerny 2 hulless cultivars of spring barley permitted for utilization in the tenth region of the Russian Federation. There was discussed the evaluation of hulless cultivars of spring barley as to yielding capacity, protein content, protein per hectare, and grain size. A comparison of the chemical composition of grain in chaffy and hulless barleys was carried out as to basic food components. Hulless barley was found to be superior to chaffy barley in protein content as well as in indispensable amino acid sum. Morphological features of Omskiy Golozerny 1 and Omskiy Golozerny 2 cultivars were described.

About the Authors

N. I. Aniskov
N.I. Vavilov Research Institute of Plant Industry
Russian Federation


P. V. Popolzukhin
Siberian Research Institute of Agriculture
Russian Federation


P. N. Nikolayev
Siberian Research Institute of Agriculture
Russian Federation


I. V. Safonova
N.I. Vavilov Research Institute of Plant Industry
Russian Federation


References

1. Аниськов Н.И., Поползухин П.В. Яровой ячмень в Западной Сибири (селекция, семеноводство, сорта). - Омск: Вариант-Омск, 2010. - 388 с.

2. Грязнов А.А., Калашник Н.А., Козлова Г.Я., Поползухин П.В. Ячмень Карабалыкский (корм, крупа, пиво). - Кустанай: Кустанайский печатный двор, 1996. - 446 с.

3. Аниськов Н.И. Голозерный ячмень в Западной Сибири. - Омск: Издат.-полиграф. Центр «Сфера»», 2007. - 160 с.

4. Аниськов Н.И. Голозерный ячмень в Сибирском Прииртышье // Вестн. Красноярского ГАУ. - Красноярск, 2007. - Вып. 6. - С. 88-93.

5. Железнов А.В., Кукоев Т.В., Железнова Н.Б. Ячмень голозерный: происхождение, распространение и перспективы использования // Вавилов. журн. генетики и селекции. - Новосибирск, 2013. - Т. 1, № 2 - С. 286-297.

6. Кирдогло Е.К., Левицкий А.П., Гаркавый О.П. Влияние признака голозерности у ячменя на урожайность и кормовые достоинства зерна // Науч.-техн. бюл. ВСГИ. - Одесса, 1982. - С. 28-34.

7. Никифоров А.Н., Никифорова Е.Л., Миняев Б.Н. Яровой ячмень Голозерный 1 ценный перспективный корм для птиц // Труды Уральского НИИСХа. - Свердловск, 1977. - Т. 19, ч. 2. - С. 36-40.

8. Бородыня А.Н., Кадычегов А.Н. Изменчивость признаков голозерного овса и ячменя в степных условиях Хакасии // Вестн. Красноярского ГАУ. - 2009. - № 4. - С. 51-55.

9. Вавилов Н.И. Теоретические основы селекции. - М., 1987. - 512 с.

10. Гарис Д.В. Селекционно-генетическая оценка сортов и гибридов голозерного и пленчатого ячменя в условиях Среднего Прииртышья: дис…. канд. с.-х. наук. - Омск, 2008. - 128 с.

11. Лоскутов И.Г. Генетические ресурсы овса и ячменя - источник результативной селекции в России // Генетические ресурсы культурных растений в XIX веке: состояние, проблемы, перспективы: докл. II Вавилов. междунар. конф. (Санкт-Петербург, 26-30 ноября 2007 г.). - СПб., 2009. - С. 200-205.

12. Лоскутов И.Г., Ковалева О.Н., Блинова Е.В. Методические указания по изучению и сохранению мировой коллекции ячменя и овса. - СПб., 2012. - 63 с.


Review

For citations:


Aniskov N.I., Popolzukhin P.V., Nikolayev P.N., Safonova I.V. Agrobiological value of Omskiy Golozerny 1 and Omskiy Golozerny 2 cultivars of spring barley. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(6):24-29. (In Russ.)

Views: 216


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)