Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

Developing foodstuffs from pine nut kernels

Abstract

There are discussed data on high biological and physiological nutritive value of pine nuts containing full value easily digestible proteins, unsaturated fatty acids, vitamins and minor elements. The methodological approaches are described to develop a number of new technologies for producing semi-finished products and foodstuffs from pine nut kernels. Consumers’ preferences are taken into account as one of the basic principles for modeling organoleptic characteristics of the foodstuffs. It is recommended to use a hydromechanical dispersion of pine nut raw material for obtaining homogenous consistency of the foodstuffs. The basic reasons, which determine properties of pine nut products’ consistency, are highlighted. It is suggested to carry out normalization of the chemical composition of polydisperse products as a stabilizing factor. There is given a schematic diagram of development and production of standard products from pine nut raw material by the hydromechanical dispersion method. There is suggested a general scheme of methodological approaches to the production of semi-finished products and foodstuffs from pine nut kernel and pomace.

About the Authors

V. B. Mazalevskiy
Siberian Research Institute of Technology and Processing of Agriproducts
Russian Federation


K. N. Nitsievskaya
Siberian Research Institute of Technology and Processing of Agriproducts
Russian Federation


A. K. Motovilov
Siberian Research Institute of Technology and Processing of Agriproducts
Russian Federation


References

1. Дегтерёва Н.В. Исследование состава кедрового масла // Пищевые продукты и здоровье человека: материалы III Всерос. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых. - Кемерово, 2010. - С. 99-100.

2. Бех И.А. Перспективы освоения ресурсов кедрового ореха в лесах Сибири // География и природные ресурсы. - 2006. - № 2. - С. 119-123.

3. Игнатенко М.М. Сибирский кедр. - М.: Наука, 1988. - 162 с.

4. Экспертиза дикорастущих плодов, ягод и травянистных растений: Качество и безопасность / И.Э. Цапалова, М.Д. Губина, О.В. Голуб и др.; под. общ. ред. В.М. Позняковского. - Новосибирск: Сибирское университетское изд-во, 2005. - 213 с.

5. Руш В.А., Лизунова В.В. Жир ореха сибирского // Масложир. пром-сть. - 1967. - № 5. - С. 13-15.

6. Руш В.А., Лизунова В.В. Физические и химические показатели кедрового масла // Известия вузов: Пищевая технология. - 1968. - № 3. - С. 7-9.

7. Руш В.А., Лизунова В.В. Макро- и микроэлементы кедровых орехов // Вопр. питания. - 1969. - Т. 2. - С. 52-55.

8. Прохорова Л.Т., Горшкова Э.И., Краснобородко В.И. Химический состав масел из семян томатов, люпина, амаранта, кедра // Масложир. пром-сть. - 1993. - № 1. - С. 6-10.

9. Егорова Е.Ю., Резниченко И.Ю., Бочкарев М.С. и др. Разработка новых кондитерских изделий с использованием нетрадиционного сырья // Техника и технология пищевых производств. - 2014. - № 3. - С. 31-37.

10. Ефремов А.А., Гончаров Д.А., Забродина С.В. Научные подходы к комплексной переработке недревесной продукции сосны сибирской (кедра) // Вестн. Красноярского ГАУ. - 2006. - № 10. - С. 318-327.

11. Ефремов А.А., Гончаров Д.А., Карапчук К.А. Особенности химического состава жмыха кедровых орехов // Новые достижения в химии и хим. технологии растительного сырья: материалы Всерос. науч. конф. - Барнаул, 2007. - Кн. 2. - С. 144-148.

12. Балабышко А.М. Гидромеханическое диспергирование. - М.: Наука, 1998. - 331 с.


Review

For citations:


Mazalevskiy V.B., Nitsievskaya K.N., Motovilov A.K. Developing foodstuffs from pine nut kernels. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(6):76-81. (In Russ.)

Views: 179


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)