Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

BEEF FORCEMEAT QUALITY ASSESSMENT

Abstract

Results of researches into grading beef forcemeat into PSE, DFD and NOR groups are presented. Researches were carried out on the experimental setup, where the method for determining polarizing properties of the tissue and calculating the dimensionless coefficient ki was realized. It has been found that the frequency intervals with dynamic impedance fluctuations for forcemeat and meat with longitudinal and cross fibers lie in the same frequency domain. Analysis of measurement results and calculations carried out has demonstrated that NOR meat has the dimensionless coefficient ki і 1.9, DFD meat ki = 1.3 ё 1.8, PSE meat ki Ј 1.2.

About the Authors

A. F. Aleynikov
Siberian Physical-Technical Institute of Agrarian Problems, Russian Academy of Agricultural Sciences
Russian Federation


I. G. Palchikova
Technological Design Institute of Scientific Instrument Engineering, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


V. S. Glyanenko
Technological Design Institute of Scientific Instrument Engineering, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


YU. V. Chuguy
Technological Design Institute of Scientific Instrument Engineering, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Лисицын А.Б., Липатов Н. Н., Кудряшов Л.С. и др. Теория и практика переработки мяса / под общ. ред. А.Б. Лисицына. - 2-е изд. - М.: Эдиториал сервис, 2008. - 308 с.

2. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Чугуй Ю.В. Обоснование экспресс-метода оценки свежести мясного сырья // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2012. - № 5. - С. 83-90.

3. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Чугуй Ю.В. Классификация методов оценки свежести мясного сырья // Материалы 5-й международной научно-практической конференции «АГРОИНФО-2012» (Новосибирск, 10-11 октября 2012 г.). - Новосибирск, 2012. - Ч. 2. - С. 63-68.

4. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Обидин Ю.В., Смирнов Е.С., Гляненко В.С., Чугуй Ю.В. Цифровая видеосистема для определения и анализа цветовых характеристик мясного сырья // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2013. - № 1. - С. 78-88.

5. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Чугуй Ю.В., Гляненко В.С. Применение метода импедансной спектрометрии при оценке качества мясного сырья // Материалы 5-й международной научно-практической конференции «АГРОИНФО-2012» (Новосибирск, 10-11 октября 2012 г.). - Новосибирск, 2012. - Ч. 1. - С. 167-174.

6. Алейников А.Ф., Гляненко В.С., Пальчикова И.Г., Чугуй Ю.В. Предварительные результаты оценки свежести говядины методом импедансометрии // Материалы 5-й международной научно-практической конференции «АГРОИНФО-2012» (Новосибирск, 10-11 октября 2012 г.). - Новосибирск, 2012. - Ч. 2. - С. 124-128.

7. Пальчикова И.Г., Алейников А.Ф., ЧугуйЮ.В., Воробьев В.В., Ярушин Т.В., Сартаков В.Ю., Макашев Ю. Д., Швыдков А.Н. Портативный анализатор цвета поверхности образцов биологической ткани // Сиб. науч. вестн. - 2013. - № 17.

8. Алейников А.Ф. Чтобы тайное стало явным // Наука в СССР. - 1990. - № 4. - С. 18-21.

9. Алейников А.Ф., Осенний А.С. Оценка интегрального функционального состояния организма по показателям электрической поляризуемости ткани: метод. реком. / Рос. акад. с.-х. наук, Сиб. отд-ние, Сиб. науч.-иссл. физ.-техн. ин-т аграр. пробл. - Новосибирск, 1993. - 40 с.

10. Алейников А.Ф. Создание новых средств измерений для АПК. - Новосибирск, 1993. - 40 с.

11. Алейников А.Ф. Вещественные и энергетические преобразования измерительных сигналов: автореф. дис. … д-ра техн. наук / Сибирский физико-технический институт аграрных проблем СО РАСХН. - Новосибирск, 1997. - 56 с.

12. Датчики (перспективные направления развития): Учеб. пособие / А.Ф. Алейников, В.А. Гридчин, М.П. Цапенко; Под ред. проф. М.П. Цапенко; М-во образования Рос. Федерации. Новосиб. гос. техн. ун-т [и др.]. - Новосибирск, 2003. - 286 с.

13. Алейников А.Ф., Гляненко В.С., Пальчикова И.Г., Чугуй Ю.В. Оценка степени свежести мяса методом импедансной спектрометрии // Сиб. науч. вестн. - 2012. - № 16. - С. 299-303.

14. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Обидин Ю.В., Гляненко В.С., Смирнов Е.С., Чугуй Ю.В., Швыдков А.Н. Установки для оценки степени свежести мяса // Достижения науки и техники АПК. - 2013. - № 4. - С. 74-77.

15. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Гляненко В.С., Чугуй Ю.В. Экспресс-метод оценки качества мяса // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2013. - № 6. - С. 71-79.


Review

For citations:


Aleynikov A.F., Palchikova I.G., Glyanenko V.S., Chuguy Yu.V. BEEF FORCEMEAT QUALITY ASSESSMENT. Siberian Herald of Agricultural Science. 2014;(1):115-118. (In Russ.)

Views: 150


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)