Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

DEVELOPMENT OF MAISKIY MID-RIPENING CULTIVAR OF SPRING NAKED BARLEY

Abstract

Advantages of mid-ripening varieties of spring naked barley grown for fodder have been discussed. The process of developing a new two-row spring naked barley cultivar called Maiskiy at the Siberian Research Institute of Agriculture, Omsk, is presented. The cultivar is mid-ripening, with high and stable productivity and high grain quality, resistant to lodging and a set of diseases, fit for commercial cultivation. There are described economic and biological properties of the cultivar, such as productivity, grain-unit, thousand-kernel weight, length of the growing period, height of the plant, and so on. A comparison between the cultivar and the standard Omskiy Golozerny 1 has been made. Recommendations on testing and using the cultivar in West Siberian region are given.

About the Authors

N. I. Aniskov
N.I. Vavilov Research Institute of Plant Industry
Russian Federation


P. V. Popolzukhin
Siberian Research Institute of Agriculture
Russian Federation


I. V. Safonova
N.I. Vavilov Research Institute of Plant Industry
Russian Federation


References

1. Гаркавый П.Ф. Основные итоги, задачи и методы селекции ячменя в СССР // Селекция ячменя и овса. - М., 1971. - С. 7-29.

2. Трофимовская А.Я. Ячмень. - Л.: Колос, 1972. - 295 с

3. Бахарев А.В. Селекция ячменя // Селекция и семеноводство сельскохозяйственных наук в Западной Сибири: сб. науч. тр. - Новосибирск, 1986. - С. 25-29.

4. Сурин Н.А. Ячмень Восточной Сибири. - Красноярск, 1977. - 109 с.

5. Берзин А.М., Сурин Н.А. Ячмень // Серые хлеба. - Красноярск, 1972. - С. 36-41.

6. Борисонник З.Б. Ячмень яровой. - М.: Колос, 1974. - 255 с.

7. Аниськов Н.И., Калашник Н.А., Козлова Г.Я., Поползухин П.В. Голозерный ячмень в Западной Сибири. - Омск: Издат.-полиграф. центр “Сфера”, 2007. - 160 с.

8. Вавилов Н.И. Научные основы селекции. - М.; Л.: Колос, 1966. - 559 с.

9. Глуховцев В.В. Яровой ячмень в Среднем Поволжье (селекция, агротехника, сорта). - Кинель, 2001. - 151 с.

10. Гриб О.М., Гераскин А.С. Влияние экологических факторов на изменчивость содержания и сбора белка у сортов ярового ячменя // Пути повышения урожайности полевых культур: сб. науч. тр. - Минск: Ураджай, 1983. - Вып. 14. - С. 21-29.

11. Заушинцена А.В. Агробиологическая характеристика сортов ячменя Западно-Европейской группы в связи с улучшением пивоваренных свойств // Селекция сельскохозяйственных культур на качество. - Новосибирск, 2001. - С. 61-62.

12. Ильин А.В. Селекция ярового ячменя в Поволжье: автореф. дис.. д-ра с.-х. наук. - Саратов, 2000. - 48 с.

13. Кирдогло Е.К., Левицкий А.П., Гаркавый О.П. Влияние признака голозерности у ячменя на урожайность и кормовые достоинства зерна // Научно-технический бюллетень ВГСИ. - Одесса, 1982. - С. 28-34.

14. Быковец А.Г. Голозерный ячмень, его разнообразие и пути селекции. - М.: Сельхозгиз, 1949. - 87 с.

15. Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. - М.: Колос, 1985. - 250 с.


Review

For citations:


Aniskov N.I., Popolzukhin P.V., Safonova I.V. DEVELOPMENT OF MAISKIY MID-RIPENING CULTIVAR OF SPRING NAKED BARLEY. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(1):38-43. (In Russ.)

Views: 221


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)