Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

STUDY ON VEGETABLE PULP SQUEEZING

Abstract

Methods were developed to calculate and substantiate working tools and their operation conditions for improving quality of the vegetable pulp extraction process. Based on the mechanical model of pulp, an equation of compression was set up, and the product deformation process was analyzed. It has been found that with increasing exposure time of material being under pressure, the stress in it decreases tending to a constant value. The stress relaxation occurs. There are given dependencies of pressure required for compression of vegetable pulp on its initial and maximum densities, of final density of pulp on its initial and maximum densities as well as on exposure time of material under pressure.

About the Author

SH. H. Aliyev
Azerbaijan Technological University
Russian Federation


References

1. Самсонова А.Н., Ушаева В.Б. Фруктовые и овощные соки // Техника и технология. - М.: Агропром, 1990. - 287 с.

2. Шобингер У. Фруктовые и овощные соки: научные основы и технологии / пер. с нем; под общ. науч. ред. А.Ю. Колеснова, Н.Ф. Берестня и А.В. Орощенко. - СПб.: Профессия, 2004. - 640 с.

3. Шамнюк Л.Н., Спиричев В.Б. Соки и напитки как источник витаминов в питании человека // Вопр. питания. - 1999. - № 2. - С. 3-5.

4. Зуев Е.Т. Функциональные напитки: их место в концепции здорового питания // Пищ. пром-сть. - 2004. - № 7. - С. 48-49.

5. Хамачек Й., Бюлер К. Х., Шеттлер П., Гюнневиг В. Сеператоры и декантеры для производства фруктовых и овощных соков. - Эдьву (ФРГ), 1995. -39 с.

6. Курбанов Н.А., Крощук Л.А. Влияние термического воздействия на изменение антиоксидантной активности овощных корнеплодов // Пищ. пром-сть. - 2012. -№11. - С. 50-51.

7. Сидоренко Е.А. Ферментированные овощные соки для функционального питания // Пищ. и перераб. пром-сть. - 2009. - № 4. - С. 112.

8. Скрипников Ю.Г. Производство плодово-ягодных вин и соков. - М.: Колос, 1983. - 256 с.

9. Ловкис З.В., Танача А.А. Исследование процесса прессования фруктовой и овощной мезги с помощью STATGRAPHICS // Пищ. пром-сть. - 2010. - № 2. - С. 34-39.

10. Особов В.И. Механическая технология кормов. - М.: Колос, 2009. - 304 с.


Review

For citations:


Aliyev Sh.H. STUDY ON VEGETABLE PULP SQUEEZING. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(1):106-111. (In Russ.)

Views: 114


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)