Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

ENSURING FOOD SAFETY OF THE SIBERIAN FEDERAL DISTRICT

Abstract

There was considered the situation of major foodstuffs supply in the Siberian Federal District (SFD). Food consumption in the SFD is lagging far behind the rational rates of the physiological requirements of the population. The needs for meat are satisfied by 97.3%, for milk by 76.5%, for vegetables and cucurbits by 72.8%. A shift towards less expensive foodstuffs takes place in the consumption structure. There were revealed factors and conditions influencing the formation of volumes and structure of food resources for supplying the population of the region. The determinant of food safety is a level of economic and physical availability of foodstuffs for population. The agricultural and natural-resource potential of the SFD makes it possible to meet the requirements of population for major foodstuffs owing to the local production. It is necessary to deepen specializations of the business industries of the regions with the purpose of effectively using their climatic potential and production resources; combining interregional exchange and self-provision of each constituent region of the Russian Federation; determining intraindustry, interindustry and structural proportionsand their mutual coordination.

About the Authors

P. M. Pershukevich
Siberian Research Institute of Agricultural Economics
Russian Federation


L. V. Tyu
Siberian Research Institute of Agricultural Economics
Russian Federation


References

1. Рекомендации по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающим современным требованиям здорового питания. Приказ Министерства здравоохранения и социального развития РФ № 593н от 2 августа 2010 г. - [Электронный ресурс]: http://base.garant.ru/12179471/

2. Регионы России. Социально-экономические показатели. 2014: стат. сб. Росстат. - М., 2014.- 990 с.

3. Регионы России. Основные субъекты регионов Российской Федерации. 2014: стат. сб. Росстат. - М., 2014.- 662 с.

4. Першукевич П.М., Грибовский С.А., Синюков А.Г. Социально-экономическое развитие сельских поселений Сибири // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2012.- № 2.- С. 72-78.

5. Проблемы устойчивого развития сельских территорий / под общ. науч. ред. А.В. Глотко. - Горно-Алтайск, 2015. - 196 с.

6. Приоритетные направления устойчивого развития сельских территорий Сибири в условиях членства России во Всемирной торговой организации / под науч. ред. П.М. Першукевича, Н.М. Едренкиной. - Новосибирск, 2014. - 53 с.

7. Обеспечение устойчивого развития сельских территорий на основе совершенствования социально- экономической системы / под общ. науч. ред. А.В. Глотко. - Горно-Алтайск, 2013. - 200 с.

8. Экономика АПК Сибири: состояние и стратегия модернизации агропромышленного производства / под науч. ред. П.М. Першукевича, Л.В. Тю. - Новосибирск, 2012. - 324 с.

9. Бессонова Е.В. Современные тенденции развития продуктовых подкомплексов АПК Сибири // Вестн. АГАУ. - 2014. - № 6. - С. 165-171.

10. Методические положения по разработке и реализации стратегии развития агропромышленного производства и продовольственного рынка региона. - Новосибирск, 2013. - 46 с. 11. Тю Л.В., Шавша Н.А. Государственная поддержка инвестиционной деятельности в сельском хозяйстве // Вестн. НГАУ. - 2014. - № 2 (31). - С. 194-199.

11. Афанасьев Е.В., Рудой Е.В. Ключевые направления реализации инноваций в основных отраслях сельского хозяйства Сибири // Достижения науки и техники АПК. - 2015. -№4. - С. 5-9.

12. Тю Л.В., Синюков А.Г. Проблемы и перспективы развития технической базы сельского хозяйства Сибири // Вестн. АГАУ. - 2014. - № 1 (111). - С. 133-136.

13. Тю Л.В., Попова Л.Р. Перспективы обновления материально-технической базы сельского хозяйства Сибири на основе инноваций // Вестн. АГАУ. - 2013. -№12 (110). - С. 143-147.

14. Першукевич П.М., Першукевич И.П., Грибовский С.А. Аспекты модернизации агропромышленного производства на инновационной основе // Достижения науки и техники АПК. - 2012.- № 3.- С. 3-6.

15. Першукевич П.М., Головатюк С.М., Попова Л.Р. Перспективы развития агропромышленного производства Сибири // Инновации и продовольственная безопасность. - 2013.- № 1 (1).- С. 107-114.

16. Першукевич П.М., Тю Л.В., Гриценко Г.М. Состояние и перспективы социально-экономического развития агропромышленного производства Сибири // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2014.- № 5. - С. 131-137.

17. Приоритетные направления развития продуктовых подкомплексов Сибири / под науч. ред. П.М. Першукевича, Л.Р. Поповой. - Новосибирск, 2014. - 56 с.

18. Ушачев И., Серков А., Чекалин В., Тарасов В., Аварский Н. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации нуждается в совершенствовании // АПК: экономика и управление - 2015. - № 9. - С. 3-13.

19. Першукевич П.М. Экономические проблемы функционирования сельскохозяйственных социально-экономических систем в условиях импортозамещения и развития автаркии // Перспективные направления устойчивого развития сельских территорий в условиях ВТО и импортозамещения. - Новосибирск, 2014. - С. 3-10.


Review

For citations:


Pershukevich P.M., Tyu L.V. ENSURING FOOD SAFETY OF THE SIBERIAN FEDERAL DISTRICT. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(5):101-110. (In Russ.)

Views: 369


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)