Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

Crude gluten content in spring wheat grain while minimizing tillage of leached chernozem soil

Abstract

There are shown the changes in the crude gluten content in grain of Novosibirskaya 29 cultivar of spring wheat in long-term experiments carried out after fallow and grain forecrops in a four-course crop rotation under different levels of reduced tillage of leached chernozem, backgrounds of chemicalization, and weather conditions in the forest-steppe areas near the Ob, Novosibirsk Region. The crude gluten content in Novosibirskaya 29 spring wheat grain against the intensive background was high enough (36-37%), and did not depend on weather conditions. Under extensive farm management, the gluten content depended on weather conditions. On the experiment average, it increased from 31.2% under conditions of moderate and moderately deficient moistening of growing periods to 36.0% under acute soil moisture deficiency against the background of abnormally high temperatures. Significant impact of forecrops studied on the gluten content was found. Under conditions of moderate and moderately deficient moistening against the extensive background, the gluten content decreased from 32.4-33.7%, when grown spring wheat after black and early minimal fallows, to 24.0-25.4% after a grain forecrop. Against the intensive background as compared with the extensive one, this index considerably increased from 32.5-34.3% to 36-37%. Under acute soil moisture deficiency against the background of abnormally high temperatures, the gluten content in grain did not practically depend on forecrops and chemicalization means, and remained 36-37%. A role of tillage in forming crude gluten in grain was insignificant. On the experiment average, the crude gluten content in bread grain made up 34.3% in the plowing variant and somewhat less (33.5-34.0%) in the variants with various levels of reduced tillage.

About the Authors

V. E. Sineshchekov
Siberian Research Institute of Soil Management and Chemicalization of Agriculture
Russian Federation


G. I. Tkachenko
Siberian Research Institute of Soil Management and Chemicalization of Agriculture
Russian Federation


References

1. Дерянова Е.Г., Усенко В.И. Агроэкологические и агрохимические аспекты формирования урожая и качества зерна яровой пшеницы в лесостепи Алтайского края // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2006. - № 7. - С. 13-17.

2. Ковтун В.И., Ковтун Л.Н. Технология выращивания высококачественного зерна озимой пшеницы на юге России // Земледелие. - 2013. - № 3. - С. 27-29.

3. Семенюк О.В., Нешин И.В., Бархатова О.А., Булатов А.С. Бактериальные удобрения, урожай и качество зерна озимой пшеницы // Земледелие. - 2014. - № 6. - С. 33-34.

4. Немченко В.В., Филиппова А.С. Зависимость продуктивности и качества зерна яровой пшеницы от сорта и приемов агротехники // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2009. - № 3. - С. 15-19.

5. Колмаков Ю.В. Актуальные вопросы качества и переработки зерна пшеницы // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2007. - № 6. - С. 101-108.

6. Каличкин В.К., Зобнина М.В., Влияние предшественников и агрохимикатов на урожайность яровой пшеницы и качество зерна // Зерн. хоз-во. - 2003. - № 4. - С. 11-13.

7. Власенко Н.Г., Тепляков Б.И,, Теплякова О.И. Влияние азотного удобрения и пестицидов на урожайность яровой пшеницы и качество зерна // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2004. - № 2. - С. 91-93.

8. Шеуджен А.Х., Громова Л.И., Пастарнак Я.Е. Влияние минеральных удобрений на урожайность и качество зерна озимой пшеницы, возделываемой после подсолнечника // Плодородие. - 2015. - № 1 (82). - С. 4-7.

9. Масленко М.И. Зависимость урожайности и качества зерна скороспелых сортов яровой пшеницы от фона минерального питания // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2007. - № 2. - С. 36-39.

10. Панин М.А. Приемы повышения качества зерна яровой пшеницы в условиях Кузнецкой котловины: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. - Новосибирск, 2005. - 19 с.

11. Реестр длительных стационарных полевых опытов государственных научных учреждений Сибирского отделения Россельхозакадемии / сост.: Л.Ф. Ашмарина, А.И. Ермохина, Т.А. Галактионова; под общ. ред. акад. Россельхозакадемии Н.И. Кашеварова. - Изд. 1-е. - Новосибирск, 2009. - 285 с.

12. ГОСТ 13586. 1-68. Зерно. Методы определения количества и качества клейковины в пшенице. - М.: Изд-во стандартов, 2001.

13. Синещеков В.Е., Ткаченко Г.И., Васильева Н.В. и др. Влияние средств интенсификации земледелия на качество зерна яровой пшеницы на черноземах выщелоченных лесостепи Приобья // Состояние и перспективы агрохимических исследований в Географической сети опытов с удобрениями: материалы междунар. науч.-метод. конф. учреждений-участников Геосети России и стран СНГ (10, 11 июня 2010 г.). - М.: ВНИИА, 2010. - С. 240-243.

14. Синещеков В.Е Управление продукционным процессом зерновых агроценозов юга Западной Сибири. - Новосибирск, 2008. - 212 с.


Review

For citations:


Sineshchekov V.E., Tkachenko G.I. Crude gluten content in spring wheat grain while minimizing tillage of leached chernozem soil. Siberian Herald of Agricultural Science. 2016;(2):19-27. (In Russ.)

Views: 181


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)