Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

A study on microbiological safety of semifinished products from mountain ash berries

Abstract

Results are given from investigations into the nutritive value of mountain ash berries that confirm high biological value of plant material used, which is composed of sugars, vitamins and trace elements. Data are given on processing mountain ash berries, changing humidity during the process of product formulation and technological processing of raw material. The development of microbiota in plant raw material and a processed product as well as its dynamics during storage was analyzed. The methods for examining microbiological characteristics of this type of food products were described. There were established the recommended parameters at the stages of producing semi-finished products from mountain ash berries without adding sugar-containing and stabilizing components, sample storing and packaging in accordance with the food products safety requirements. It is recommended to use hydromechanical dispersion of plant raw material for obtaining semi-finished food products subject to be further processed, or used as a component of combined products. With that, the semi-finished products obtained are homogeneous mass with inclusions of peel and/or seed particles.

About the Authors

K. N. Nitsievskaya
Novosibirsk State Agrarian University
Russian Federation


O. K. Motovilov
Siberian Research & Technological Institute of Agriproducts Processing
Russian Federation


References

1. Технология переработки продукции растениеводства / под ред. Н.М. Личко. - М.: КолосС, 2006. - 616 с.

2. Сафронова Т.Н., Ермош Л.Г., Березовикова И.П. Новые виды консервированной продукции на основе пасты из топинамбура // Вестн. Красноярского ГАУ. - 2011. - № 4. - С. 155-160.

3. ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов (с изменением № 1). Введ. 30.06.1986. - М.: Стандартинформ, 2010. - 9 c.

4. ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. Введ. 21.02.1995. - М.: Стандартинформ, 2010. - 7 c.

5. ГОСТ 31659-2012 Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella. Введ. 09.11.2012. - М.: Стандартинформ, 2014. - 25 c.

6. ГОСТ 31747-2012 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий). Введ. 29.11.2012. - М.: Стандартинформ, 2013. - 20 c.

7. ГОСТ 10444.12-2013 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Методы выявления и подсчета количества дрожжей и плесневых грибов. Введ. 22.11.2013. - М.: Стандартинформ, 2014. - 12 c.

8. Вытовтов А.А., Малютенкова С.М. Разработка и исследование напитков функционального назначения на основе артезианской воды и лекарственного растительного сырья // Вестн. Южноуральского гос. ун-та. Серия Прикладная биохимия и биотехнология. - 2014. - Т. 2, № 4. - С. 17-26.

9. Школьникова М.Н., Егорова Е.Ю. Товароведно-технологическая характеристика растительного сырья, используемого в производстве бальзамов и БАД: учеб. пособие. - Бийск: Изд-во Алтайского гос. техн. ун-та, 2009. - 160 с.

10. Экспертиза дикорастущих плодов, ягод и травянистых растений. Качество и безопасность: учеб.-справ. пособие / И.Э. Цапалова, М.Д. Губина, О.В. Голуб, В.М. Позняковский; под общ. ред. В.М. Позняковского. - 4-е изд., испр. и доп. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2007. - 216 с.

11. ГОСТ Р 53959-2010 Продукты переработки фруктов, овощей и грибов. Упаковка, маркировка, транспортирование и хранение. Введ. 01.01.2012. - М.: Стандартинформ, 2011 - 12 с.


Review

For citations:


Nitsievskaya K.N., Motovilov O.K. A study on microbiological safety of semifinished products from mountain ash berries. Siberian Herald of Agricultural Science. 2016;(2):91-95. (In Russ.)

Views: 157


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)