Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

The use of wheat supplement in formula of pelmeni for social nutrition

Abstract

Results are given from studies on expanding the range of flour products (pelmeni) targeted at consumers with cash income lower than the subsistence minimum. By using the reference protein FAO/WHO and the theory of calculation of amino acid food quality by academician N.N. Lipatov, formula of experimental pelmeni has been composed, which contains minimized raw meat but meets the current norms of rational nutrition as to key protein and energy parameters. To give an analytical integrated assessment of pelmeni formula balanceness as to metabolizable energy and recycled essential amino acids, a comprehensive indicator is suggested, which represents an energy/essential amino acid ratio (ENAKO) reflecting the amount of product’s energy in kcal per 1 g of recycled essential amino acids standardized by MR 2.3.1.1915-04. The formula of experimental pelmeni is composed with using data obtained from chemical analysis of innovative high-protein wheat supplement. The use of this supplement enables the calculated ENAKO of pelmeni to meet the norms of rational nutrition, and at the same time to reduce the raw meat content by 46-68% as compared with traditional formula of pelmeni. Resulting from studies, formula of experimental pelmeni was obtained, which have considerably lesser meat content but possess appropriate energy-protein quality as compared with the control pelmeni. All ingredients of the experimental pelmeni are presented by local raw materials.

About the Authors

V. G. Shelepov
Siberian Federal Scientific Centre of Agro-BioTechnologies, Russian Academy of Sciences
Russian Federation


V. G. Ermokhin
Siberian Federal Scientific Centre of Agro-BioTechnologies, Russian Academy of Sciences
Russian Federation


A. I. Ermokhina
Siberian Federal Scientific Centre of Agro-BioTechnologies, Russian Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Федеральная служба государственной статистики. Численность населения с денежными доходами ниже величины прожиточного минимума. - [Электронный ресурс]: http:/www.gks.ru 2-03

2. Першукевич П.М., Тю Л.В. Обеспечение продовольственной безопасности Сибирского федерального округа // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2015. - № 5. - С. 101-110.

3. Ушачев И.Г. О концепции продовольственной безопасности России // Достижения науки и техники АПК. - 2008. - № 7. - С. 32-36.

4. Лисицын А.Б., Чернуха И.М., Горбунова Н.А. Научное обеспечение инновационных технологий при производстве продуктов здорового питания // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2012. - № 10. - С. 8-14.

5. МР 2.3.1.1915-2004. Рациональное питание. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ. - М.: ФЦГиЭР, 2004. - 46 с.

6. МР 2.3.1.2432-2008. Рациональное питание. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. - М., 2008. - 41 с.

7. Липатов Н.Н. Некоторые аспекты моделирования аминокислотной сбалансированности пищевых продуктов // Пищ. и перераб. пром-сть. - 1986. - № 4. - С. 48-52.

8. Энергетические и белковые потребности. Серия технических докладов № 522. Серия докладов совещаний ФАО по питанию № 52. Доклад специального объединенного комитета экспертов ФАО/ВОЗ. Всемирная организация здравоохранения. - Женева, 1974. - 143 с.

9. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 1: Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов / под. ред. И.М. Скурихина, М.Г. Волгарева. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Агропромиздат, 1987. - 224 с.

10. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминнов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов / под ред. И.М. Скурихина, М.Г. Волгарева. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Агропромиздат, 1987. - 360 с.

11. Пат. РФ 2453126 (Российская Федерация). Способ производства высокобелковой основы из зерна пшеницы для приготовления пищевого продукта / В.Г. Ермохин, Т.Т. Вольф, В.А. Углов. - № 2010141619/10, заяв. 11.10.2010; опубл. 20.06.2012; Бюл. № 17.

12. Ермохин В.Г. Переработка зерна пшеницы на аминокислотную добавку пищевого назначения // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2013. - № 6. - С. 79-85.

13. Сборник рецептур блюд для предприятий общественного питания на производственных предприятиях и в учебных заведениях; 4-е изд. - М.: Экономика, 1973. - 446 с.

14. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания. - М.: Профи-информ, 2005. - 510 с.

15. Могильный М.П., Тутельян В.А. Особенности питания работающего населения // Вопр. питания. - 2014. - № 3. - С. 29-30.

16. Технический регламент Таможенного союза «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств (ТР ТС-029-2012). - [Электронный ресурс]: http://www.gost.ru/wps/portal/pages/directions/techreg


Review

For citations:


Shelepov V.G., Ermokhin V.G., Ermokhina A.I. The use of wheat supplement in formula of pelmeni for social nutrition. Siberian Herald of Agricultural Science. 2016;(3):96-101. (In Russ.)

Views: 157


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)