Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

Effects of feed additives based on organic acids on bacterial contamination of combined feeds

Abstract

The effectiveness of feed additives based on organic acids and their salts in reducing bacterial contamination of combined feed for poultry was assessed. The subjects of the study were five samples of commercial feed additives. The study involved a sample of feed for broiler chickens containing the feed additives studied in concentrations according to manufacturer’s instructions. Two samples, with PFA in a concentration of 300 g per tonne of feed and without additives, were a reference. A sample for the study was PK-3 feed characterized by the high metabolizable energy level and fat content. To assess the effectiveness of feed additives were used data obtained from the analysis of dynamics of total bacteria count (TBC) of combined feed during its maximum storage period in a production environment. It was found, while analyzing the data of dynamics of total bacteria count (TBC) of combined feed in third and sixth days after the introduction of the feed additives tested and storing of the treated feed at the room temperature and relative humidity of 40-60%, that the bacteriostatic effect is weak and short-term, and in some cases the growth stimulating effect was observed. The TBC of combined feed in the experimental groups decreased by 1 lg and increased in sixth day in the half of the groups, whereas it remained stable in the negative control and decreased by 1.5 lg in the positive control in third day, and became sterile in sixth day. Thus, the tested feed additives based on organic acids and their salts are found to have a weak and short-term effect in reducing bacterial contamination of combined feed.

About the Authors

N. A. Tolstykh
Institute of Experimental Veterinary Science of Siberia and the Far East, SFSCA RAS
Russian Federation


S. V. Leonov
Institute of Experimental Veterinary Science of Siberia and the Far East, SFSCA RAS
Russian Federation


Yu. V. Ites
Institute of Experimental Veterinary Science of Siberia and the Far East, SFSCA RAS
Russian Federation


V. S. Gorodov
Institute of Experimental Veterinary Science of Siberia and the Far East, SFSCA RAS
Russian Federation


Yu. G. Yushkov
Institute of Experimental Veterinary Science of Siberia and the Far East, SFSCA RAS
Russian Federation


G. M. Stebleva
Institute of Experimental Veterinary Science of Siberia and the Far East, SFSCA RAS
Russian Federation


References

1. Антипова Л., Бердников В., Петров О. Влияние способа содержания цыплят-бройлеров на качество мяса // Птицеводство. - 2005. - № 2. - С. 8-10.

2. Буяров B.C. Ресурсосберегающая технология выращивания бройлеров // Ветеринария. - 2003. - № 4. - С. 43-46.

3. Егоров И., Чеснокова Н., Давтян Д. Микосорб снижает токсичность корма // Птицеводство. - 2004. - № 3. - С. 29-30.

4. Жаркой Б., Раецкий М. Антиоксидант динофен // Птицеводство. - 2000. - № 1. - С. 26.

5. Кончакова Е.А. Биологическое обоснование к применению ксиланазы в комбикормах на основе пшеницы для бройлеров: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. - Сергиев Посад, 2004. - 22 с.

6. Waldroup P.W., Johnson Z.B. Risk of repeatability among persons using the Roche color fan to assess the shank color of broilers // Poultry Sc. - 1984. - Vol. 53, N 1. - P. 437-439.

7. Алеев Д.В. Изыскание методов обезвреживания кормов, контаминированных сочетанно-микотоксинами-афлатоксином Bj, охратоксином А и Т-2 токсином: автореф. дис.. канд. биол. наук. - Казань, 2003. - 19 с.

8. Гигиенические критерии состояния окружающей среды // Совместное издание программы ООН по окружающей среде и всемирной организации здравоохранения. - М.: Медицина. 1992. - 215 с.

9. Дадашко В., Цирук В. Ферментная добавка фекорд в рационах птицы // Комбикорма. - 2001. - № 4. - С. 40-41.

10. Егоров И. Научные аспекты питания птицы // Птицеводство. - 2002. - № 1. - С. 18-21.

11. Blanch A. Getting the color of yolk and skin right // Misset World Poultry. - 1999. - Vol. 15, N 9. - P. 32-33.

12. Mykkanen H.M., Fullmer C.S., Wasserman R.H. Effect of phosphate on the intestinal absorption of lead (203 Pb) in chickens // J. of Nutrition. - 1989. - Vol. 114, N 1. - P. 68-74.

13. Правила бактериологического исследования кормов. - М.: Главное управление ветеринарии Министерства сельского хозяйства СССР, 1975. - 11 с.

14. Афанасьев В.А. Научно-практические основы тепловой обработки зерновых компонентов в технологии комбикормов: дис.. д-ра техн. наук. - М., 2003. - 517 с.

15. Борисенкова А.Н., Рождественская Т.Н., Новикова О.Б. и др. Программа профилактики и оздоровления хозяйств от сальмонелла-энтеритидис инфекции птиц // II Международный ветеринарный конгресс по птицеводству. - М., 2006. - С. 78-86.

16. Денс П. Применение органических кислот в птицеводстве. - Farm Animals. - 2013. - N 3-4. - С. 77-80.

17. Хамидуллин Т.Н. Научные основы повышения продуктивности птицы и качества продукции птицеводства: дис. … д-ра с.-х. наук. - Уфа, 2005. - 334 с.

18. Люкштед К. Смеси органических кислот вместо антибиотиков // Комбикорма. - 2006. - № 4. - С. 66-68.

19. Джафаров А. Использование органических кислот в птицеводстве // Комбикорма. - 2010. - № 5. - С. 67-68.

20. Коптев В.Ю., Шкиль Н.А., Леонова М.А., Онищенко И.С., Балыбина Н.Ю., Бычков А.Л. Влияние кормового средства, содержащего маннанолигосахариды, на уровень бактерионосительства микроорганизмов рода Salmonella и прирост живой массы сельскохозяйственной птицы // Достижения науки и техники АПК. - 2015. - № 1. - С. 46-48.

21. Леонова М.А., Афонюшкин В.Н., Андронов Е.Е., Кимеклис А.К. Метагеномный анализ микробиоты кишечника сельскохозяйственной птицы в Новосибирской области // Инновационные разработки молодых ученых - развитию агропромышленного комплекса: материалы IV междунар. конф. (Ставрополь, 2015 г.). - Саврополь: Бюро новостей, 2015. - Т. 1, вып. 8. - С. 453-455.


Review

For citations:


Tolstykh N.A., Leonov S.V., Ites Yu.V., Gorodov V.S., Yushkov Yu.G., Stebleva G.M. Effects of feed additives based on organic acids on bacterial contamination of combined feeds. Siberian Herald of Agricultural Science. 2016;(4):69-74. (In Russ.)

Views: 264


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)