Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

ASSESSMENT OF EGG FRESHNESS

Abstract

Preliminary results of research into assessing egg freshness are presented. Investigations were conducted on an experimental installation made up of the electrode system and the precision instrument for measuring electric parameters, MNIPI E7-20. The electrode system is two hemispheres made of nonpolarizable material, which were put on the object under measurement. It was found that the impedance of fresh eggs from JSC Berdsk Poultry Factory is 3-3.5 times less than that of the samples from retail trade. The analysis of measurement data and calculations carried out for grade index ki, earlier intended for meat quality assessment, has shown that eggs from JSC Berdsk Poultry Factory have ki і 2.7, and eggs from retail trade have ki Ј 2.3.

About the Authors

A. N. Shvydkov
JSC “Berdsk Poultry Factory”
Russian Federation


A. F. Aleynikov
Siberian Physical-Technical Institute of Agrarian Problems, Russian Academy of Agricultural Sciences
Russian Federation


I. G. Palchikova
Technological Design Institute of Scientific Instrument Engineering, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


V. S. Glyanenko
Technological Design Institute of Scientific Instrument Engineering, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


YU. V. Chuguy
Technological Design Institute of Scientific Instrument Engineering, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Способ определения свежести куриных яиц // Отраслевой портал webpticeprom: статьи изд. 31.10. 2010 URL: http:// webpticeprom.ru>Птица>?pageID=1280606053 (дата обращения: 26.03.2014).

2. Алейников А.Ф. Создание новых средств измерений для АПК. - Новосибирск, 1993. - 160 с.

3. Алейников А.Ф. Чтобы тайное стало явным // Наука в СССР. - 1990. - № 4. - С. 18-21.

4. Алейников А.Ф., Осенний А.С. Оценка интегрального функционального состояния организма по показателям электрической поляризуемости ткани: метод. рекомендации. - Новосибирск, 1993.

5. Алейников А.Ф. Вещественные и энергетические преобразования измерительных сигналов: автореф. дис. … д-ра техн. наук. - Новосибирск, 1997.

6. Алейников А.Ф. Информационное обеспечение сельскохозяйственной науки: итоги, перспективы // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2004. - № 4. - С. 85-89.

7. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Обидин Ю.В., Смирнов Е.С., Гляненко В.С., Чугуй Ю.В. Цифровая видеосистема для определения и анализа цветовых характеристик мясного сырья // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2013. - № 1. - С. 78-88.

8. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Чугуй Ю.В. Обоснование экспресс-метода оценки свежести мясного сырья // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2012. - № 5. - С. 83-90.

9. Алейников А.Ф., Гляненко В.С., Пальчикова И.Г., ЧугуйЮ.В. Оценка степени свежести мяса методом импедансной спектрометрии // Сиб. науч. вестн. - 2012. - № 16 - С. 299-303.

10. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Чугуй Ю.В., Гляненко В.С. Применение метода импедансной спектрометрии при оценке качества мясного сырья // Материалы 5-й междунар. науч.-практ. конф. «АГРОИНФО-2012» (Новосибирск, 10-11 октября 2012 г.). - Новосибирск, 2012. - Ч. 1. - С. 167-174.

11. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Обидин Ю.В., Гляненко В.С., Смирнов Е.С., Чугуй Ю.В., Швыдков А.Н. Установки для оценки степени свежести мяса // Достижения науки и техники АПК. - 2013. - № 4. - С. 74-77.

12. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Гляненко В.С., Чугуй Ю.В. Экспресс-метод оценки качества мяса // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2013. - № 6. - С. 71-79.

13. Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Гляненко В.С., Чугуй Ю.В. Оценка качества говяжьего фарша // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2014. - № 1. - С. 115-118.

14. Швыдков А.Н., Алейников А.Ф., Пальчикова И.Г., Гляненко В.С., Чугуй Ю.В. Оценка структурных изменений куриного фарша методом диэлькометрии // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2014. - № 2. - С. 87-90.


Review

For citations:


Shvydkov A.N., Aleynikov A.F., Palchikova I.G., Glyanenko V.S., Chuguy Yu.V. ASSESSMENT OF EGG FRESHNESS. Siberian Herald of Agricultural Science. 2014;(3):102-104. (In Russ.)

Views: 207


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)