Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

METHOD FOR EVALUATING CHAFF OF GRAIN IN OAT GENOTYPES

Abstract

Results are given from a research into relationship between the value of chaff of oats grain and relative water absorption in different samples of oats grown in the three geographical areas of Siberia. The temporal dynamics of water absorption by chaffy and naked oat forms was investigated. A strong positive relationship between these physical parameters of grain for its soaking time of 5 minutes was experimentally proved. It has been found that a point of oat growing does not influence the indices of chaff of oats grain and relative water absorption. There is shown a weak correlation between values of the dimensionless coefficient (chaff-water absorption ratio) across samples or the points of investigation. The oat samples were divided into two contrasting groups as to the chaff index, which differed significantly from each other in not only chaff but also relative water absorption by grain for soaking time of 5 minutes. It is suggested to use the criterion of relative water absorption by grain for determining technological properties of oats.

About the Authors

V. I. Polonskiy
Krasnoyarsk State Agrarian University
Russian Federation


A. V. Sumina
N.F. Katanov Khakass State University
Russian Federation


References

1. ГОСТ 28673-90 Овес. Требования при заготовках и поставках. - М.: Стандартинформ, 2010. - 8 с.

2. Мясников А.В., Ралль Ю.С., Трисвятский Л.А., И.С. Шатилов. Товароведение зерна и продуктов его переработки / под ред. Л.А. Трисвятского. - 3-е изд. перераб. и доп. - М.: Колос, 1978. - 392 с.

3. Малкина В.Д., Касаткина Г.Д. Общая технология пищевых производств: учеб.-практ. пособие. - М.: МГУТУ, 2009. - 84 с.

4. Козьмина Н.П., Гунькин В.А., Суслянок Г.М. Теоретические основы прогрессивных технологий (биотехнология). Зерноведение (с основами биохимии растений). - М.: Колос, 2006. - 464 с.

5. Коданев И.М. Повышение качества зерна. - М.: Колос, 1976. - 304 с.

6. Галачалова З.Н., Кунгурцева В.В., Марусина Т.М., Махоткина Г.А. Некоторые причины физиологической неполноценности семян зерновых культур в Западной Сибири. - М.: Наука, 1967. - С. 49-51.

7. ГОСТ 10846-91 Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка. - М.: Стандартинформ, 1991. - 7 с.

8. ГОСТ 10987-76 Зерно. Методы определения стекловидности. - М.: Стандартинформ, 1976. - 3 с.

9. ГОСТ 13496.15-97 Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения содержания сырого жира. - М.: Стандартинформ, 2005. - 12 с.

10. Полонский В.И., Сумина А.В. Начальное поглощение воды зерном ячменя связано с показателем его пленчатости // Вестн. КрасГАУ. - 2011. - № 12. - С. 96-101.

11. Полонский, В.И., Сумина А.В. Зависимость поглощения воды зерном ячменя от его физических и химических параметров // Вестн. КрасГАУ. - 2011. -№6. - С. 52-56.

12. Полонский В.И., Сумина А.В. Метод оценки стекловидности зерна ячменя // Вестн. КрасГАУ. - 2013. - № 3. - С. 33-37.

13. ГОСТ 10843-76 Зерно. Метод определения пленчатости. - М.: Стандартинформ, 2009. - 3 с.

14. Егоров Г.А. Технологические свойства зерна. - М.: Агропромиздат, 1985. - 334 с.

15. Пат. № 2495563 МПК А01Н1/00 (Российская Федерация). Способ оценки пленчатости зерна генотипов ячменя / В.И. Полонский, А.В. Сумина; заявл. 05.06.2013; опубл. 20.10.213.


Review

For citations:


Polonskiy V.I., Sumina A.V. METHOD FOR EVALUATING CHAFF OF GRAIN IN OAT GENOTYPES. Siberian Herald of Agricultural Science. 2015;(1):19-25. (In Russ.)

Views: 245


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)