Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

A NEW TECHNOLOGICAL DECISION FOR A FARM PRODUCING BEEF FOR DIETETIC NUTRITION

Abstract

There is given a new technological decision for a farm producing beef for dietetic nutrition. Approaches, from the point of view of technology, to providing uniform deliveries of dietetic beef to consumers have been developed. In the primary stage of research efforts was carried out a comparative analysis of production performance in Hereford and Aberdeen Angus cattle from birth to weaning at the JSC Zaprudikhinskoe, Krasnozersk District, Novosibirsk Region. Such criteria as liveweight dynamics, average daily liveweight gain and conformation characteristics were used to assess animals. It was found that the average live weight of Hereford bull calves at 7 month of age made up 209.7 kg, that of Aberdeen Angus bulls 246.5 kg that exceeded the breed standards by 7.5 and 33.2%, respectively. The parameters of Aberdeen Angus cattle distinguished by precocity, the early formation of beef-making qualities and high slaughter yield were used as primary indices for calculating the technology. The herd turnover and structure in a new technological decision for 1000 Aberdeen Angus cows with a trail were calculated. There was suggested a movement cyclogram of cattle population by three-round calving during a year. The number of winter and summer feeding days and the amount of feeds annually required were determined. There was calculated the meat yield and deliveries depending on parameters of the technology to evenly supply consumers with dietetic beef under conditions of Siberia.

About the Authors

B. O. Inerbayev
Siberian Research and Technological Design Institute of Animal Husbandry, SFSCA RAS
Russian Federation
Doctor of Science in Agriculture, Head Researcher


A. I. Rykov
Siberian Research and Technological Design Institute of Animal Husbandry, SFSCA RAS
Russian Federation
Doctor of Science in Agriculture, Head Researcher


A. S. Durov
Siberian Research and Technological Design Institute of Animal Husbandry, SFSCA RAS
Russian Federation
Candidate of Science in Agriculture, Senior Researcher


N. V. Borisov
Siberian Research and Technological Design Institute of Animal Husbandry, SFSCA RAS
Russian Federation
Candidate of Science in Agriculture, Lead Researcher


I. A. Kramtsova
Siberian Research and Technological Design Institute of Animal Husbandry, SFSCA RAS
Russian Federation
Candidate of Science in Agriculture, Senior Researcher


References

1. Всяких А.С., Куринский М.С. Импортный скот в СССР. -М.: Колос, 1976. -288 с.

2. Межрегиональная схема размещения и специализации сельскохозяйственного производства в субъектах Российской Федерации Сибирского федерального округа/А.С. Донченко, В.К. Каличкин, Р.П. Митякова и др.//ФГБУ СО АН. -Новосибирск, 2016. -255 с.

3. Зеленков П.И., Баранников А.И., Зеленков А.П. Скотоводство. -Ростов н/Д: Феникс, 2005. -383 с.

4. Сёмин А.Н., Карпов В.К., Лылов А.С. Фермерская кооперация в отрасли мясного скотоводства: проблемы инновационного развития в сельских территориях//Агропродовольственная политика России. -2013. -№ 7 (19). -С. 52-56.

5. Махаринец Г.Г. Инновации в технологиях мясного скотоводства//Вестн. Донского гос. аграр. ун-та. -2012. -№ 1. -С. 28-31.

6. Зальцман В.А., Ширнина О.Н. Экономическая эффективность основных технологий в скотоводстве//Вестн. мясного скотоводства. -2011. -Т. 1, № 64. -С. 69-73.

7. Яремчук Н.В. Возрождение отечественного скотоводства. Стратегии и технологии // Мясные технологии. - 2011. - № 7 (103). - С. 32-36.

8. Левахин В.И., Поберухин М.М., Харламов А.В. и др. Основы технологии мясного скотоводства (Метод. рекомендации) // Вестн. мясного скотоводства. - 2015. - № 1 (89). - С. 121-129.

9. Гартованная О.В., Жигайлов В.Ф. Экономически и экологически безопасные, эффективные технологии производства в мясном скотоводстве Ростовской области//Проблемы и тенденции инновационного развития агропромышленного комплекса и аграрного образования России. Материалы Междунар. науч.-практ. конф. -2012. -С. 22-24.

10. Черекаев А.В. Технология специализированного мясного скотоводства. -М.: Колос, 1975. -288 с.

11. Шевхужев А.Ф. Качество мяса, полученного при разных технологиях выращивания бычков // А.Ф. Шевхужев, Р.А. Улимбашева // Вестн. Алтайского гос. аграр. ун-та. - 2015. - № 3 (125). - С. 140-143.

12. Азаров С.Г. Крупный рогатый скот. -М.: ОГИЗ-Сельхозгиз, 1943. -379 с.

13. Кибкало Л.И., Жеребилов Н.И., Коростелев С.Н. Эффективные технологии в скотоводстве. -Курск: Курск. гос. с.-х. акад., 2014. -572 с.

14. Плохинский Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников. -М.: Колос, 1969. -225 с.

15. Левахин В. И. Технология мясного скотоводства//Молочное и мясное скотоводство. -2011. -№ S1. -С. 31-35.


Review

For citations:


Inerbayev B.O., Rykov A.I., Durov A.S., Borisov N.V., Kramtsova I.A. A NEW TECHNOLOGICAL DECISION FOR A FARM PRODUCING BEEF FOR DIETETIC NUTRITION. Siberian Herald of Agricultural Science. 2016;(5):41-47. (In Russ.)

Views: 211


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)