Preview

Siberian Herald of Agricultural Science

Advanced search

Productivity of mixed fodder-grain crops and quality of haylage from them

Abstract

Productivities and nutritive values of the single-crop and mixed sowings of cereals and legumes were analyzed. A research was conducted in the forest-steppe zone of Western Siberia. Recording green mass yields and determining dry matter contents in plants showed that the most productive single-crop sowings of cereals, when harvested for green feed, were barley and oats with 26.9 and 29.0 t/ha, respectively. The green mass yield of peas made up 35.9 t/ha, but dry matter content was only 23%. The yields of grass mixtures over the years of study were on average by 20-35% higher than those of the single-crop sowings. The most productive mixture was a three-component one of 30% of barley + 50% of peas + 30% of oats with the yield of 43.9 t/ha. The green mass yield of two-component mixture composed of 75% of oats + 35% of peas made up 39.0 t/ha. The analysis of haylage quality has shown that the ratio of lactic acid to acetic acid was optimal across all the variants of experiment, which is significative of regulated homofermentative type of fermentation. The butyric acid content was minimal, so, from the biochemical parameters, all the experimental haylage samples could be classified as excellent or good forage. The protein content in haylage from cereals was 8.6-10.2%, from mixed crops 10.4-13.6%, from peas 19.9%. Haylage obtained from grass mixtures meets the requirements for the first and second classes of quality. Results of investigations carried out using the artificial rumen unit, Rusitec, showed that the capacity for protein decomposition in haylage from mixed crops made up 56 to 70%, from cereals 58 to 62, from peas 74%.

About the Authors

T. A. Sadokhina
Siberian Research Institute of Fodder Crops
Russian Federation


T. G. Lomova
Siberian Research Institute of Fodder Crops
Russian Federation


D. Yu. Bakshayev
Siberian Research Institute of Fodder Crops
Russian Federation


References

1. Косолапов В.М. Новый этап развития кормопроизводства России // Кормопроизводство. - 2007. - № 5. - С. 3-7.

2. Кашеваров Н.И., Вязовский В.А. Проблема белка в кормопроизводстве Западной Сибири, пути ее решения // Достижения науки и техники АПК. - 2010. - № 11. - С. 42-45.

3. Зарипова Л.П. Научные основы рационального использования протеина в животноводстве. - Казань, 2002. - 240 с.

4. Бакшаев Д.Ю., Садохина Т.А. Поликомпонентные смеси зернофуражных культур для условий лесостепной зоны Западной Сибири // Вестн. Новосибирского ГАУ. - 2015. - № 4 (37). - С. 7-12.

5. Кашеваров Н.И., Бакшаев Д.Ю., Садохина Т.А. Влияние зональных условий возделывания на урожайность и качество зерна фуражных культур в одновидовых и смешанных посевах // Сиб. вестн. с.-х. науки. - 2015. - № 6. - С. 39-45.

6. Кашеваров Н.И., Сапрыкин В.С., Данилов В.П. Многокомпонентные сенажные смеси в решении проблемы дефицита кормового растительного белка // Кормопроизводство. - 2013. - № 1. - С. 3-6.

7. Насаев Б.Н. Подбор одновидовых и смешанных посевов кормовых культур для адаптивного земледелия Западного Казахстана // Кормопроизводство. - 2014. - № 3. - С. 35-38.

8. Бенц В.А. Смешанные посевы в полевом кормопроизводстве Западной Сибири. - Новосибирск, 1999. - 72 с.

9. Аветисян А.Т., Романов В.Н. Продуктивность и питательная ценность кормовых культур в условиях Красноярской лесостепи // Вестн. Красноярского ГАУ. - 2015. - № 12. - С. 116-123.

10. Васин А.В., Васина Н.В., Зуев Е.В., Кокотов М.Г. Продуктивность и кормовые достоинства урожая поливидовых посевов при возделывании на зернофураж // Кормопроизводство. - 2009. - № 2. - С. 27-30.

11. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. - М.: Агропромиздат, 1985. - 348 с.

12. Ермаков А.И. Методы биохимического исследования растений. Изд. 2-е., перераб. и доп. - Л.: Колос, 1972. - 456 с.


Review

For citations:


Sadokhina T.A., Lomova T.G., Bakshayev D.Yu. Productivity of mixed fodder-grain crops and quality of haylage from them. Siberian Herald of Agricultural Science. 2016;(2):43-50. (In Russ.)

Views: 155


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0370-8799 (Print)
ISSN 2658-462X (Online)